Monday, January 5, 2015

CodeCombat - mäng Javascripti õppimiseks!

http://codecombat.com/

Mänguga tutvumiseks ei ole vaja kasutajat teha, aga kui soovid siiski mängu kaudu Javascripti õppida, siis oleks kasutajakonto loomine vajalik - muidu tuleb iga kord algusest alustada ning kõik saavutatud oskused uuesti oma tegelasele kätte "võidelda". Kontot saab luua töötavad meiliaadressiga, aga ka Google ning Facebooki konto kaudu (sisselogimisel kasuta siis neid kontosid).


Mäng on üsna sarnana tavalistele arvutimängudele, kus tuleb koguda varandust (siin teemante) ja võidelda vaenlastega (siin on ka mingid kollid), tegelasele saab kogutud varanduse eest abivahendeid osta, mis muudavad ta tugevamaks, aga annavad juurde ka uusi oskuseid.
Erinev on see, et tegelase tegevus (liikumine, rünnakud jms) tuleb kasutajal endal programmeerida.

Mängu alguses on võimalus valida, millises keeles soovid programmi kirjutada. Meie kursusega haakub valik "javascript".


Tegelase valimisel saad kasutada neid, mis ei ole lukus. 
Edasi näed mänguvälja, kus punased nupud tähistavad ülesandeid, mida välja läbimiseks täitma pead. (Sinisega nupud on tasulise versiooni ülesandeid ja neid tasuta mängida ei saa). Nuppe ilmub järjest juurde, vastavalt tegelase edenemisele (ehk siis ülesanded tuleb järjest läbida).

Mängu alustamiseks tuleb teha punasel nupul topeltklõps.
Edasi saab oma tegelasele lisada abivahendeid. Osa on nö kohustuslikud, ehk need tuleb edasi mängimiseks kindlasti tegelasele lisada. Nendele viitab ka tavaliselt kollane nool. 
Teised abivahendid on need, mida saab kogutud teemantite eest osta.
Abivahendid annavad tegelasele juurde oskusi või tugevust. Näiteks saapad lubavad tegelasel liikuda, vastavad liikumiskäsud kuvatakse ka mänguväljal "Help" kastis.
Mänguväljal tuleb programmikasti kirjutada käskluseid. Üleval vasakus nurgas on näha ülesanne, paremale kasti tuleb kirjutada tegelase liikumiseks vajalik kood. Kui kood on valmis, siis tuleb klõpsata nupul "Run". Kui kõik õnnestub, siis kuvatakse "Run" nupu kõrval nupp kirjaga "Done" ja sellel klõpsates saad preemia kogutud teemantite eest ning punkte programmi läbimise eest. Juhul kui programm on vale, siis edasi ei pääse.
Kui tegelane "surma saab", siis on alati võimalus otsast peale alustada ning uuesti teha seni, kuni saab taseme läbitud.

Kiiret täitmist nõudvate ülesannete puhul ("kollid" ründavad vms) saab mängu peatada.